среда, 29 мая 2019 г.

Литовський період у Кам’янці. Князі Коріатовичі.



Литовсько-руський період в історії Кам’янця-Подільського  бере початок з середини 14 ст..  Літопис Биховця розповідає, що в 1362 р. литовський князь Ольгерд   і його небожі  Коріатовичі в битві на річці Сині води  ( східна частина Поділля) перемогли  татар – «отчичів і дідичів «. Подільської землі.  Ольгерд віддав  Коріатовичам, які  налагодили контакти з місцевим  і разом з «отаманами» стали боронити край від татар і баскакам данину перестали віддавати. Далі  літописець наводить легенду про те, як   брати під час полювання на оленів загнали їх на острів і на тому осторові вирубили ліс і «вимурували»  місто Кам’янець.  Брати  Юрій, Олександр, Констянтин , Борис і Федір Коріатовичі були онуками великого литовського князя Гедимінаса, сина Новогрудського князя Михайла Коріата, за однією з версій    мали спадкові права на Поділля по жіночій лінії – Мицько.

         Історик  Ю.Сіцинський  вважає, саме за  князя  Юрія  Коріатовича Кам’янець був укріплений . В замку ві н разом зі своїм братом Олек сандром побудував  церкву на честь Покрови Богородиці.  За однією з версій обидва брати – Юрій і Олекс андр поховані саме в цій церкві. В 1370 р. Юрій заснував кам’янецький домініканський монастир. В  1374 р. Юрій разом з братом Олександром  дає  в кам’янецькому замку грамоту місту Кам’янцю, яка фактично є правом на самоврядування. Ім’я  князя Юрія  згадується також в грамоті виданій його братом  Олександром в 1375 р. смотрицькому домініканському монастирю. Про кончину Юрія літописи говорять, що його запросили волохи до себе воєводою, а потім отруїли, ймовірно це сталося  в 1375 р.
      Після смерті Юрія  Поділлям разом з Олександром правив Борис. Відома грамота за його підписом на праву купцям з К ракова  торгівлі з Поділлям. Він загинув в 1378 р.  в битві з татарами.   Історик Окольський вважає, що  похований  він в смотрицькому домініканському монастирі. Папською булою його було відзначено як захисника католицької віри.
     До 1385 року Поділлям правили Костянтин  і Борис. В 1385 р. він підтвердив  купцям з Кракова право вільної торгівлі. В цьому ж році Борис пішов з життя.
     В 1388 р. в  Кам’янці знову з’являється Федір Коріатович. В цьому році він разом з братом  Костянтином надав слузі останього Немірі грамоту на володіння Бакотою. З 1390 по 1391 рр. Федір був одноосібним  володарем Пооділля і за висловом літописця "з підданства і повинності великого князя литовського вибився".В 1393 р. Федір Коріатович під тиском  війська литовського князя Вітовта залишив Кам’янець.  На  окремих планах Кам’янця  позначені «вітові шанці».
В період правління князів Коріатовичів  відбулося відродження подільської землі. Саме у литовський період Кам’янець є одним з найголовніших міст русько-литовского князівства. В цей період було сформовано середньовічну містобудівну структуру, розбудовано фортифікації, збільшено житлову забудову, побудовано муровані та дерев’яні  православні  і католицькі  храми, які і до сьогодні  є домінантами в Старому місті. Князі Коріатовичі також започаткували розбудову замків на Поділлі, карбували монети, з зображенням  Юрія змієборця.
В радянській  історіографії  русько-литовський період в історії Поділля не був достатньо висвітленій

Комментариев нет:

Отправить комментарий